In efortul facebook continuu de a-ti aduce la indemana controalele de confidentialitate - chiar acolo unde distribui – facebook a organizat si a actualizat locul anumitor setari pentru a-ti fi mai usor sa ajungi la ele si a adaugat instrumente care sa te ajute sa-ti administrezi continutul. 

Printre cele mai recente actualizari se numara: 

-Noi comenzi rapide de confidentialitate in pictograma  lacat din partea de sus a paginii

-Un Jurnal de activitati mai usor de folosit

-Un instrument nou „Cerere si stergere” pentru administrarea fotografiilor in care esti etichetata

-Setarile sunt mai usor de accesat, iar unele dintre ele au fost reformulate intr-un limbaj mai simplu

-A fost adaugata o setare noua, o setare a fost retrasa, iar doua au fost mutate in linie

In locurile unde distribui postari si fotografii pe Facebook vei gasi si instructiuni noi in legatura cu modul in care controlezi ceea ce distribui. Printre acestea se numara mementouri in legatura cu elementele pe care le-ai ascuns din cronologie si care pot aparea in continuare in Noutati, in cautare si in alte locuri de pe Facebook. 

 Pentru a te ajuta sa intelegi cum sunt organizate lucurile astazi, iata o lista detaliata cu actualizarile setarilor:

 

Iti prezentam o noua setare

Cand esti etichetat intr-o postare, pe cine vrei sa adaugi in grupul de persoane care pot vedea postarea, in cazul in care persoana respectiva nu face deja parte din audienta?

Aceasta este o setare noua din sectiunea „Cum pot administra etichetele adaugate de altii si sugestiile de etichetare?” din pagina Cronologie si etichetare. Aceasta setare stabileste ce se intampla atunci cand esti etichetat in postarea altei persoane.

Aceasta setare se aplica implicit pentru Prieteni. Aceasta inseamna ca, atunci cand esti etichetat intr-o postare, tu si prietenii tai puteti vedea postarea - chiar daca prietenii tai nu se afla in audienta initiala.De exemplu, daca Ioana distribuie o fotografie prietenilor ei si te eticheteaza in ea, prietenii Ioanei, tu si prietenii tai veti putea vedea fotografia - chiar daca prietenii tai nu sunt prieteni cu Ioana.

Modifica aceasta setare daca nu doresti sa fie inclusi toti prietenii tai. Retine: aceasta setare nu se aplica daca prietenii tai sunt deja in audienta, cum ar fi atunci cand o fotografie a fost distribuita pentru Public.

Citește mai departe...

 

Setari care au fost mutate in linie, langa elementele pe care le controleaza

Cine iti poate trimite mesaje Facebook?

Aceasta setare va fi inlocuita cu noile filtre din inbox, care se afla chiar acolo unde iti verifici mesajele. Mergi la Mesaje › Altele si apasa pe Modifica preferintele pentru a alege Filtrare simpla sau Filtrare stricta. Daca alegi Filtrarea simpla, de obicei vei primi in inbox mesaje de la prietenii tai si de la persoane pe care s-ar putea sa le cunosti. Daca alegi Filtrarea stricta, de obicei vei primi in inbox mesaje de la prietenii tai. Mesajele care nu ajung in Inbox ajung in folderul Altele.

Citește mai departe...

Cine iti poate trimite cereri de prietenie?

Aceasta setare a fost mutata langa cererile de prietenie. Apasa pe pictograma  prieteni din partea de sus a paginii si apasa pe Setari, in coltul din dreapta sus. Nota: de asemenea, poti sa accesezi aceasta setare in comenzile rapide de confidentialitate, unde se numeste „Cine poate sa-mi trimita mie cereri de prietenie?”

Citește mai departe...

 

Setari si instrumente existente, acum disponibile si in comenzile rapide de confidentialitate

Blocheaza

Acest instrument se gaseste in sectiunea „Cum blochez o persoana care ma deranjeaza?”. Iti permite sa listezi persoanele pe care doresti sa le blochezi pe Facebook. Nota: poti sa accesezi acest instrument si din pagina Blocare, unde se numeste „Blocheaza utilizatori”.

Citește mai departe...

Cine poate sa-mi trimita cereri de prietenie?

Aceasta setare se gaseste in sectiunea „Cine ma poate contacta?”. Nota: poti sa accesezi aceasta setare si din locul unde iti verifici cererile de prietenie, unde se numeste „Cine iti poate trimite cereri de prietenie?” Apasa pe pictograma  prieteni din partea de sus a paginii, apoi apasa pe „Setari”, in coltul din dreapta sus.

Citește mai departe...

Mesajele caror expeditori doresti sa intre in Inbox?

Aceste filtre se gasesc in sectiunea „Cine ma poate cauta?”. Poti sa alegi Filtrare simpla sau Filtrare stricta. In cazul Filtrarii simple, primesti in general mesaje de la prieteni si persoane pe care s-ar putea sa le cunosti, in Inbox. Mesajele care nu ajung in Inbox ajung in folderul Altele. De asemenea, poti sa accesezi aceste filtre daca mergi la Mesaje › Altele si apesi pe Modifica preferintele.

Citește mai departe...

Ce vad altii in cronologia mea?

Acest instrument poate fi gasit in sectiunea „Cine poate sa-mi vada lucrurile?”. Apasa pe linkul „Vezi ca”. Nota: poti sa accesezi acest instrument si din cronologia ta sau din pagina Cronologie si etichetare, unde se numeste „Verifica ce vad alte persoane in cronologia ta”. Retine: este posibil ca lucrurile pe care le ascunzi din cronologia ta sa apara in continuare in Noutati, in cautare si in alte locuri de pe Facebook.

Citește mai departe...

Unde pot revizui toate postarile mele si elementele in care sunt etichetat?

Acest instrument se gaseste in sectiunea „Cine poate sa-mi vada lucrurile?”. Apasa pe „Foloseste Jurnalul de activitati” pentru a vedea fotografiile in care esti etichetat si lucrurile pe care le-ai ascuns din cronologie, care pot aparea in noutati, in cautare si in alte locuri de pe Facebook. Nota: poti sa accesezi acest instrument si din pagina setarile tale de confidentialitate, unde se numeste „Revzuieste toate postarile si elementele in care esti etichetat”.

Citește mai departe...

Cine poate sa-mi vada postarile viitoare?

Aceasta setare se gaseste in sectiunea „Cine imi poate vedea lucrurile?”. Pur si simplu, apasa pe selectorul de audienta pentru a seta audienta postarilor tale viitoare. Acesta este acelasi control pe care il gasesti si acolo unde postezi, iar daca il modifici acolo, se va modifica si aici. De asemenea, controlul tine minte selectia ta, astfel incat postarile viitoare sa fie distribuite aceleiasi audiente, daca nu modifici acest lucru. Nota: Poti sa accesezi aceasta setare si din pagina Setari de confidentialitate, unde se numeste „Cine iti poate vedea postarile viitoare?”

Citește mai departe...

 

Setari care au fost actualizate, inclusiv schimbarile de limba si mutarile in alte pagini

Cine iti poate vedea in cronologie persoanele si listele la care te-ai abonat (pe care le urmaresti)

Poti sa gasesti in continuare aceasta setare, daca apesi pe butonul „Modificare” din partea de sus a listei de abonamente (urmariri) din cronologia ta. Acum aceasta setare se numeste „Cine poate vedea persoanele, paginile si listele la care te-ai abonat (pe care le umaresti) si a fost adaugata o nota care sa iti reaminteasca faptul ca „paginile si persoanele la care te-ai abonat (pe care le urmaresti) pot vedea faptul ca te-ai abonat (le urmaresti).”

Citește mai departe...

Cine poate vedea toata lista ta de prieteni in cronologie?

Inca poti sa gasesti aceasta setare, daca apesi pe butonul „Editeaza” din partea de sus a listei de prieteni din cronologia ta. Setarea se numeste acum „Cine poate vedea lista ta de prieteni din cronologie”, iar descrierea setarii a fost imbunatatita, iar acum are urmatorul continut: „Retine: Ceilalti pot vedea oricand prietenii comuni, iar prietenii tai controleaza, de asemenea, cine le poate vedea prietenii, in cronologiile proprii. Daca ceilalti iti pot vedea prietenia in alta cronologie, vor putea sa o vada si in Noutati, in cautare si in alte locuri de pe Facebook.

Citește mai departe...

Subsectiunea Reclame

Aceasta sectiune a fost mutata din vechea sectiune „Reclame, aplicatii si site-uri web” din pagina cu setari de confidentialitate in pagina Reclame, unde este mai usor de gasit.

Citește mai departe...

Cautare publica

Aceasta setare se numeste acum „Doresti ca alte motoare de cautare sa afiseze linkuri catre cronologia ta?” si a fost mutata din vechea sectiune „Reclame, aplicatii si site-uri web” in sectiunea „Cine ma poate cauta?” din pagina Setari de confidentialitate. Desi numele s-a schimbat, setarea are aceleasi functionalitati ca inainte. Descrierea setarii a fost imbunatatita, iar acum are urmatorul continut: „Cand este activata aceasta setare, este mai simplu pentru alte motoare de cautare sa afiseze un link catre cronologia ta in rezultatele de cautare. Daca dezactivezi aceasta setare, poate dura un timp pana cand nu se va mai afisa linkul catre cronologia ta in motoarele de cautare.”

Citește mai departe...

Personalizare instantanee

Aceasta setare a fost mutata din vechea sectiune „Reclame, aplicatii si site-uri web” din pagina cu setari de confidentialitate in pagina Setarile aplicatiei.

Citește mai departe...

Cum folosesc persoanele informatiile tale in aplicatiile pe care le utilizeaza

Acum aceasta setare se numeste „Aplicatii folosite de alte persoane” si a fost mutata din sectiunea „Reclame, aplicatii si site-uri web” a paginii Setari de confidentialitate pe pagina Setarile aplicatiei. Desi numele s-a schimbat, setarea are aceleasi functionalitati ca inainte.

Citește mai departe...

Versiuni vechi de Facebook pentru mobil

Aceasta setare a fost mutata din vechea sectiune „Reclame, aplicatii si site-uri web” din pagina cu setari de confidentialitate in pagina Setarile aplicatiei.

Citește mai departe...

Aplicatii pe care le folosesti

Aceasta setare a fost mutata din vechea sectiune „Reclame, aplicatii si site-uri web” din pagina cu setarile de confidentialitate in pagina Setarile aplicatiei. De asemenea, a fost adaugata o nota in descriere, sub „Daca dezactivezi aplicatiile Platforma:”, pentru a-ti reaminti ca „Aplicatiile pe care le-ai instalat inainte inca pot contine informatii pe care le-ai distribuit. Te rugam sa contactezi aceste aplicatii pentru detalii privind stergerea acestor date.”

Citește mai departe...

Revizuieste etichetele pe care persoanele le adauga in postarile tale pe Facebook

Aceasta setare se numeste acum „Vrei sa verifici etichetele adaugate de persoane la postarile tale inainte ca acestea sa apara pe Facebook?” si a fost mutata din vechea sectiune „Cronologie si etichetare” a paginii cu setari de confidentialitate in sectiunea „Cum pot administra etichetele adaugate de altii si sugestiile de etichetare?” din pagina Cronologie si etichetare. Desi numele s-a schimbat, setarea are aceeasi functionalitate ca inainte.

Citește mai departe...

Revizuirea cronologiei

Aceasta setare s-a mutat din vechea sectiune „Cronologie si etichetare” a paginii cu setarile de confidentialitate in sectiunea „Cine poate adauga lucruri in cronologia mea?” din pagina Cronologie si etichetare. Descrierea setarii a fost imbunatatita, iar acum are urmatorul continut: „In Revizuirea cronologiei stabilesti daca trebuie sa aprobi manual postarile in care esti etichetat, inainte ca acestea sa fie publicate in cronologie. Daca trebuie sa revizuiesti o postare, apasa pe Revizuirea cronologiei in partea din stanga a Jurnalului de activitati. Nota: folosind aceasta functie, poti stabili doar ce anume este permis in cronologia ta. Postarile in care esti etichetat vor aparea in continuare in cautare, in Noutati si in alte locuri de pe Facebook.”

 

Nota: poti accesa aceasta setare si facand clic pe rotita  Setari in partea de sus a paginii „Revizuirea cronologiei” din Jurnalul tau de activitati.

Citește mai departe...

Cine iti poate cauta cronologia dupa nume?

Majoritatea utilizatorilor de pe Facebook nu mai au aceasta setare. In cazul celor care o au inca, ea este pe cale sa fie scoasa din uz.

In timp, aceasta setare a devenit mai putin eficienta, pentru ca acum exista mai multe moduri de a ajunge la cronologia ta, cum ar fi etichetele pentru fotografii sau alte tipuri de cautari. In schimb, aceasta setare este inlocuita cu instrumente noi pentru a controla cine iti poate vedea lucrurile, impreuna cu instructiuni despre cum sa folosesti cel mai bine acele instrumente.

Citește mai departe...

Cine te poate cauta dupa adresa de e-mail sau numarul de telefon pe care le-ai specificat?

Aceasta setare a fost mutata din vechea sectiune „Cum te conectezi” in sectiunea „Cine ma poate cauta?” de pe pagina Setari de confidentialitate. De asemenea, a fost adaugata o notita care sa-ti reaminteasca faptul ca aceasta setare nu este valabila in cazul adreselor de e-mail sau a numerelor de telefon pe care le-ai distribuit deja unei persoane de pe Facebook.

Citește mai departe...

In prezent, nivelul de confidentialitate pentru urmatoarea ta postare este setat la

Aceasta setare se numeste acum „Cine iti poate vedea postarile viitoare” si a fost mutata in sectiunea „Cine poate sa-mi vada lucrurile?” din pagina Setari de confidentialitate. Desi numele s-a schimbat, setarea are aceleasi functionalitati ca inainte. Pur si simplu, apasa pe „Editeaza” si ajusteaza selectorul de audienta pentru a stabili audienta pentru postarile tale viitoare.

 

Aceasta este aceeasi setare pe care o gasesti chiar acolo unde postezi, iar modificarea ei o va actualiza si pe pagina Setari de confidentialitate. Ea retine selectia ta, deci viitoarele postari vor fi distribuite aceleiasi audiente, daca nu faci modificari. Nota: poti sa accesezi aceasta setare si din comenzile rapide de confidentialitate, unde se numeste „Cine poate sa-mi vada postarile viitoare?”

Citește mai departe...

Blocheaza persoane si sectiuni

Aceasta sectiune se afla acum in pagina Blocare din setarile contului.

Citește mai departe...

Limiteaza audienta pentru postarile anterioare

Sectiunea si setarea se numesc acum „Vrei sa limitezi audienta pentru postarile pe care le-ai distribuit pentru prietenii prietenilor sau pe care le-ai facut publice?” si se afla in sectiunea „Cine poate sa-mi vada lucrurile?” de pe pagina Setari de confidentialitate. Desi numele s-a schimbat, setarea are aceleasi functionalitati ca inainte.

Citește mai departe...

Aplicatii, jocuri si site-uri web

Majoritatea setarilor din aceasta sectiune au fost mutate in pagina Setarile aplicatiei. Descrierea setarilor de aplicatii a fost si ea actualizata, iar acum este urmatoarea: „Pe Facebook, numele tau, fotografia de profil, fotografia de coperta, sexul, retelele, numele de utilizator si ID-ul de utilizator sunt intotdeauna disponibile pentru public, inclusiv pentru aplicatii. Nu uita: cand permiti unei aplicatii sa-ti acceseze profilul public, aceasta poate accesa si celelalte informatii pe care ai ales sa le faci publice.”

 

Printre setarile care s-au aflat initial pe aceasta pagina si nu s-au mutat pe pagina Setarile aplicatiei se numara setarea Cautare publica si Subsectiunea Reclame. Acestea s-au mutat pe pagina Setari de confidentialitate si respectiv pagina Reclame si sunt explicate mai jos.

Citește mai departe...

Sectiunea Cronologie si etichetare

Aceasta sectiune a paginii cu setari de confidentialitate se afla acum in propria pagina Cronologie si etichetare si a fost organizata in 3 sectiuni: „Cine poate adauga lucruri in cronologia mea?”, „Cine poate vedea lucruri din cronologia mea?” si „Cum pot administra etichetele adaugate de altii si sugestiile de etichetare?”. Aceste setari te ajuta sa controlezi ce vad ceilalti atunci cand iti viziteaza cronologia. Retine: este posibil ca lucrurile pe care le ascunzi din cronologia sa apara in continuare in Noutati, in cautare si in alte locuri de pe Facebook.

Citește mai departe...

Sectiunea „Cum te conectezi”

O setare din sectiunea „Cum te conectezi” de pe pagina cu setarile de confidentialitate a fost inlocuita, una a fost restrasa, iar doua au fost mutate intr-o sectiune noua din pagina Setari de confidentialitate. Apasa pe numele setarii de mai jos pentru a vedea descrierile individuale ale modificarilor.

Cine iti poate cauta cronologia dupa nume?

Cine te poate cauta folosind adresa de e-mail sau numarul de telefon specificate de tine?

Cine iti poate trimite cereri de prietenie? 

Cine iti poate trimite mesaje Facebook?

Citește mai departe...

Setari pentru cont, confidentialitate, cronologie si etichetare

Acum, setarile tale de confidentialitate, cronologie si etichetare sunt grupate in setarile contului, pentru a fi mai usor de vazut. Foloseste noul format de navigare din partea stanga pentru a ajunge direct la setari: General, Securitate, Confidentialitate, Cronologie si etichetare, Blocare, Notificari, Mobil, Abonati, Aplicatii, Reclame, Plati, Cadouri, Inbox de asistenta.

Citește mai departe...

 

Pentru a vedea cele mai recente actualizari referitoare la setari si la confidenţialitate pe Facebook, vizitează pagina Setari de confidentialitate şi Politica de utilizare a datelor.