NOI

"La ce te gandesti?" - este intrebarea care te intampina de fiecare data cand accesezi fluxul de noutati de pe Facebook. Dar e posibil ca acest lucru sa devina istorie, caci fondatorul retelei de socializare, Mark Zuckerberg, a oferit un indiciu despre o posibila disparitie a news feed-ului.

Omul de afaceri a vorbit, miercuri, despre schimbarile care au loc in ceea ce priveste modul in care utilizatorii consuma social media, in cadrul prezentarii rezultatelor companiei din trimestrul al patrulea.

Iar un comentariu a atras atentia in mod special, scrie Business Insider.

"Credem ca functia Stories este pe cale sa intreaca postarile din news feed si sa devina cel mai folosit mod in care oamenii impartasesc lucruri pe aplicatiile de socializare", a spus Zuckerberg.

In ultimul deceniu, sa dai scroll pe news feed - unde se gaseste o colectie de fotografii, clipuri, comentarii si linkuri postate si distribuite pe Facebook - a devenit o interactiune de baza a utilizatorilor cu platforma Facebook. A ajuns la fel de familiar ca tastatura.

Iar in ciuda schimbarilor legate de algoritmii care decid ce postari apar in aceasta lista, ideea de baza din spatele news feed-ul nu s-a schimbat.

In schimb, treaba cu Stories sta putin altfel. Aceasta functie reprezinta un format mai nou pentru distribuirea cu prietenii de pe retelele sociale ale fotografiilor si clipurilor. De obicei, ceea ce publici prin Stories dispare in decurs de 24 de ore, dar exista si posibilitatea ca sa fie vizibile pentru mai mult timp.

In plus, faptul ca Stories a fost introdusa pentru prima data de Snapchat nu prea l-a deranjat pe seful Facebook, care a copiat functia si a integrat-o in toate platformele pe care le detine. In fapt, potrivit lui Zuckerberg, Instagram si WhatsApp reprezinte cele mai populare canale prin care utilizatorii fac Stories. Totusi, functia nu e prea populara in aplicatiile Facebook si Messenger.

Dar chiar si asa, faptul ca omul de afaceri a anuntat ca e posibil ca in curand Stories sa ia fata news feed-ului e mare lucru si ar putea avea implicatii importante in ceea ce priveste modul in care va arata reteaua sociala in viitor, dar si sistemul de reclame.

Zuckerberg a facut aceste comentarii in contextul in care incearca sa scape Facebook de "blestemul" stirilor false, asa ca e posibil ca Zuckerberg sa vada Stories ca un canal "mai curat" de a raspandi informatii si opinii.

Business Insider noteaza ca daca compania renunta la news fedd in favoarea Stories, atunci va testa reactia utilizatorilor mai intai pe Instagram si WhatsApp, in principal pentru ca cei care folosesc aceste aplicatii sunt mai tineri.

De asemenea, acest lucru ofera timp de gandire pentru sistemul de reclame de pe Facebook, care aduce venituri grase companiei lui Zuckerberg.

Insa nu e exclus ca schimbarea sa fie facuta pe toate platformele aproape simultan, mai ales ca nu ar fi pentru prima data cand ar implementa o astfel de masura radicala.

Facebook in Romania

La inceputul anului 2017, peste 9.600.000 de utilizatori din Romania aveau conturi pe Facebook, din care 9.266.300 (96,52%) si-au declarat orasul.

Numarul a crescut astfel cu 15,66% fata de inceputul anului 2016 si cu 9,09% fata de sfarsitul lunii septembrie 2016 cand atinsese 8,8 milioane, potrivit datelor Facebrands.ro.

 

"Estimasem anul trecut ca la inceputul lui 2017 am putea avea 9 milioane de conturi de utilizatori de Facebook in Romania, evolutia cifrei totale a fost chiar peste asteptari in a doua parte a anului si este din nou posibil ca in 2017 sa atinga 10 milioane", a declarat Ionut Oprea, fondator si manager al serviciilor Facebrands.

Evolutia numarului de conturi ale utilizatori romani de Facebook in ultimii 6 ani:

Ianuarie 2011 2.405.920 conturi

Ianuarie 2012 4.406.580 conturi

Ianuarie 2013 5.593.480 conturi

Ianuarie 2014 7.000.000 conturi

Ianuarie 2015 7.600.000 conturi

Ianuarie 2016 8.300.000 conturi

Ianuarie 2017 9.600.000 conturi

 

Numar de conturi in ianuarie 2017 dupa regiuni:

1. Transilvania - 1.807.910

2. Muntenia* - 1.655.580

3. Moldova - 1.246.500

5. Oltenia - 725.360

6. Banat - 526.690

7. Dobrogea - 439.760

8. Crisana - 424.160

9. Bucovina - 367.140

10. Maramures - 312.540

 

*Cifra de conturi de utilizator pentru Muntenia nu o include pe cea pentru Bucuresti, monitorizata separat (Capitala a inregistrat 1.760.660 conturi in ianuarie 2017, cifra compusa Muntenia + Bucuresti fiind de 3.426.240 conturi)

 Sursa http://www.ziare.com

Transmisiile live pe Facebook vor fi foarte curand la indemana oricui. Lansata initial ca o componenta exclusivista, accesibila doar celebritatilor cu profile verificate si initial doar prin intermediul aplicatiei Mentions, posibilitatea de a transmite semnal video de pe smartphone in timp real ajunge pe toate profilele utilizatorilor. Functia este disponibila in acest moment in Statele Unite si vine foarte curand si in Europa.

 

Initializarea unui flux video live este foarte simpla si porneste ca un simplu status nou. Alaturi de posibilitatea de a atasa o fotografie, de a eticheta pe cineva sau de a adauga un sticker apare o noua pictograma pentru transmisii live. Aceasta ofera posibilitatea de a adauga un titlu si de a seta vizibilitatea intre prietenii de pe Facebook si poate fi pornita apoi la comanda apasand pe butonul „Go Live”.

 

In timpul transmisiei, vei putea vedea numarul de utilizatori care acceseaza fluxul video, alaturi de comentariile lor in timp real. La sfarsitul inregistrarii, clipul este salvat pe pagina personala si poate fi vizionat de catre cei care au avut acces la filmare (poate fi postare publica, doar pentru prieteni, privata sau pentru o lista personalizata). Desigur, Facebook ofera si posibilitatea de a sterge inregistrarea, in cazul in care nu doriti sa ramana pe serverele sale.

 

 Transmisiile live debuteaza astfel in Statele Unite exclusiv in aplicatia pentru iOS, urmand ca in curand sa fie integrata si in cea pentru Android. Facebook nu a anuntat inca o data exacta pentru lansarea in Europa, insa asteptarea nu ar trebui sa dureze mai mult de „cateva saptamani”.

 

Sursa http://www.go4it.ro

Facebook a lansat oficial noile butoane, pe langa clasicul „like”, asa-zisele „reactii”, care se aflau in testare de luni bune. Astfel, paginile retelei sociale si postarile s-au umplut de „haha-uri” sau „wow-uri”. Oamenii nu au mai dat „like” la o poza, ci au reactionat prin „ador” sau „haha”, daca este vorba de o pisicuta ce citeste in timp ce se da cu rolele.

 

Misiunea Facebook de a construi „reactiile” a inceput in urma cu un an. Zuckerberg a fost de acord cu faptul ca utilizatorii au nevoie de o metoda mai nuantata de a interactiona cu postarile de pe reteaua de socializare.

 

Poate va ganditi la faptul ca o comunicare mai nuantata si clara se face prin comentarea unui articol. Din cauza faptului ca tot mai multi oameni acceseaza Facebook prin intermediul telefoanelor mobile e mai convenabila interactiunea prin apasarea unui buton, astfel emoticoanele (pictograme utilizate pentru a exprima in conversatiile online diverse stari si sentimente) par a fi un pas natural pentru reteaua de socializare.

 

1,6 miliarde de utilizatori de Facebook folosesc „like” de peste 6 miliarde de ori pe zi!. Companiile cauta postarile care obtin cele mai multe interactiuni – like-uri sau shareuri pentru a-si spori popularitatea paginii. Dar in acelasi timp butonul de „imi place” nu este o unealta potrivita pentru anumite lucruri – a murit cineva, un cutremur a devastat o regiune din Asia etc.

 

Asa ca era normal sa apara o schimbare. Partea complicata este faptul ca aceasta reteta a fost de succes pentru Facebook pana acum. Daca faci o schimbare, risti sa pierzi ceea ce aveai deja.

 

„Like-ul este o caracteristica definitorie a Facebook-ului. Era necesar ca aceasta modificare sa fie executata foarte bine, fara a distrage atentia si fara crea dezordine. Alternativa unui buton de «imi displace» a fost respinsa pe motiv ca ar crea prea mult negativism”, a spus Chris Cox, unul dintre oamenii de la Facebook responsabili cu Newsfeed-ul (fluxul de noutati), pentru Bloomberg.

 

Una dintre provocari a fost alegerea corecta a pictogramelor. Nu puteau oferi un numar prea mare de emoticoane, ci a trebuit sa le aleaga pe spranceana. Astfel au distilat emotiile umane in cinci categorii: adoratie, amuzament, furie, uimire si tristete. Numai ca inainte de a fi cinci, acestea au fost sase, insa „yay“ nu a ajuns in varianta oficiala deoarece a fost considerat a fi prea ambiguu.

 

Intrebarea ramane: de ce aceste schimbari? Din motive de marketing si publicitate, bineinteles. Desi raspunsul celor de la Facebook este faptul ca noile butoane, „reactiile”, sunt o extensie a butonului „imi place”, astfel utilizatorul are mai multe modalitati de a reactiona la o postare, le va oferi utilizatorilor noi metode de a comunica si de a se exprima. Ceea ce ar putea fi adevarat, dar ceea ce uita Facebook sa mentioneze este faptul exista si un al doilea motiv: date, multe date si diversificate.

 

Butonul „like” a fost o sursa importanta de informatie pentru Facebook. De fiecare data cand cineva apasa „imi place” transmite retelei de socializare ca vrea sa vada mai multa informatie de acest gen. Problema era ca prin apasarea acestui buton, Facebook nu stia ce simte acel utilizator, dar de acum compania va sti exact ce il face pe utilizator sa rada, ce il infurie sau ce il intristeaza.

 

Astfel compania va putea colecta mai multe informatii despre felul in care utilizatorii interactioneaza cu news feedul (ce le place, ce ii face furiosi sau ce ii intristeaza). Oamenii din spatele algoritmului care decide ceea ce vede un utilizator lucreaza tot timpul si il perfectioneaza pentru a le oferi acestora cea mai buna experienta. Folosindu-se de aceste date, Facebook ar putea personaliza si mai mult informatiile pe care le primeste un om astfel incat acesta sa nu se plictiseasca niciodata. Dar acelasi lucru se poate aplica si la reclamele pe care le vede. Publicitarii totdeauna au vrut sa afle felul in care reactioneaza oamenii la reclame, iar acum vor putea vedea acest lucru mai usor ca niciodata.

 

 

Facebook nu a spus inca ca va folosi aceste informatii astfel, dar, cel mai probabil o va face pe viitor. „Initial nu va conta daca o persoana va apasa «imi place», «uau» sau «tristete» in dreptul unei postari. Vom folosi aceste reactii in mod similar cu «imi place», adica vor vedea mai des acelasi tip de continut. In viitor speram sa intelegem cum diferitele reactii vor cantari in realizarea newsfeed-ului”,  scrie Sammi Krug, product manager la Facebook, pe blogul companiei.

 

Sursa http://jurnal.md