NOI

Cei care isi instaleaza noua aplicatie Messenger de la Facebook, necesara pentru a putea trimite in continuare mesaje pe reteaua sociala, ar putea renunta la mai multe date persoanel decat ar crede initial.

Aplicatia de Messenger, care a adunat peste un miliard de descarcari, pana acum, are niste conditii de utilizare pe care cei care o instaleaza trebuie sa le accepte, inainte de a avea acces la ea, potrivit Huffington Post.

Prin acceptarea acestor conditii, utilizatorii renunta la o buna parte din informatiile personale, chiar si la controlul asupra propriului telefon mobil sau tableta.

Cateva dintre conditiile de utilizare:

► Aplicatia poate schimba conexiunea retelei

► Aplicatia poate suna diverse numere de telefon fara acordul utilizatorului si poate trimite SMS-uri. Astfel, costurile pot creste neasteptat.

► Aplicatia poate inregistra audio oricand, prin intermediul microfonului telefonului, fara acordul utilizatorului.

► Aplicatia poate filma si poate face poze, prin intermediul camerei telefonului, fara acordul utilizatorului.

► Aplicatia poate citi toate apelurile facute de utilizator, dar si primite, si le poate inregistra fara ca utilizatorul sa fie constient de asta.

► Aplicatia poate avea acces la agenda telefonica si poate analiza cat de des utilizatorul vorbeste sau isi trimite email-uri cu diverse persoane.

► Aplicatia poate avea acces la informatiile persoanel ale utilizatorului de pe telefonul sau si le poate trimite altor persoane.

► Aplicatia poate avea acces la specificatiile telefonului si poate afla numarul de telefon al utilizatorului si, totodata, si numarul de telefon al persoanei cu care vorbeste, in timpul unui apel.

► Aplicatia poate avea acces la toate conturile utilizatorului care sunt prezente in telefon, conturi facute prin diversele aplicatii prezente pe device.

Conform sursei citate, este infricosator ca peste un miliard de persoane au acceptat acesti termeni, prin care Facebook aproape preia controlul asupra datelor personale ale utilizatorilor. In luna aprilie, Facebook a anuntat ca vrea sa ii determine pe utilizatorii care acceseaza platforma de pe dispozitive mobile care au instalate sisteme de operare iOS si Android sa foloseasca o aplicatie separata pentru a dialoga in scris cu contactele lor de pe aceasta retea de socializare.

Toti cei care nu-si vor instala aplicatia de Messenger nu vor mai putea, in viitorul apropiat, sa trimita mesaje pe Facebook.

Facebook incearca sa gaseasca posibilitati de a separa mai clar textele satirice de celelalte, ca urmare a unor solicitari primite de la utilizatori, a declarat pentru AFP, citata de Mediafax, un reprezentant al retelei de socializare.

Potrivit presei internationale, unii utilizatori ai Facebook nu pot sa distinga articolele satirice de cele reale.

Astfel, Facebook testeaza in SUA introducerea etichetei "satira" in fata link-urilor care trimit la acele site-uri care s-au specializat in publicarea unor articole false, care sunt prezentate insa in mod serios, precum Le Gorafi din Franta si The Onion din Statele Unite.

In mod normal, toate activitatile tale recente (comentarii, like-uri la posturi sau pagini, share-uri, confirmarile cererilor de prietenie) se afiseaza in Timeline. Asta inseamna ca toti prietenii tai pot sa vada ce faci pe Facebook, in momentul in care iti acceseaza profilul.

Daca vrei sa ascunzi anumite activitati recente, logheaza-te in contul tau si intra in pagina de profil (Timeline) dand click pe numele tau care apare in partea de sus a paginii. Gaseste sectiunea “Recent activity”, care ar trebui sa iti apara la inceputul Timeline-ului, in apropierea sectiunii cu Prieteni.

Poti sa apesi pe X-ul care apare in dreptul fiecarei activitati, si sa selectezi sa nu ti se mai afiseze acea activitate in Timeline. Deasemenea, poti sa selectezi sa nu ti se mai afiseze nici o activitate similara in Timeline (nici un Like, nici un comentariu, nici un accept de prietenie, etc).

Pentru a vedea lista completa cu activitatile recente, poti sa dai click pe titlul sectiunii “Recent activity” sau chiar pe “Activity log”, din partea de sus a Timeline-ului. De acolo poti sa le ascunzi sau sa le reactivezi (hide/unhide) manual pe fiecare. Pentru a cauta activitatile mai vechi, poti sa folosesti filtrele de selectie din coloana din dreapta a paginii, si sa selectezi anul si luna dorite.