Facebook a lansat oficial noile butoane, pe langa clasicul „like”, asa-zisele „reactii”, care se aflau in testare de luni bune. Astfel, paginile retelei sociale si postarile s-au umplut de „haha-uri” sau „wow-uri”. Oamenii nu au mai dat „like” la o poza, ci au reactionat prin „ador” sau „haha”, daca este vorba de o pisicuta ce citeste in timp ce se da cu rolele.

 

Misiunea Facebook de a construi „reactiile” a inceput in urma cu un an. Zuckerberg a fost de acord cu faptul ca utilizatorii au nevoie de o metoda mai nuantata de a interactiona cu postarile de pe reteaua de socializare.

 

Poate va ganditi la faptul ca o comunicare mai nuantata si clara se face prin comentarea unui articol. Din cauza faptului ca tot mai multi oameni acceseaza Facebook prin intermediul telefoanelor mobile e mai convenabila interactiunea prin apasarea unui buton, astfel emoticoanele (pictograme utilizate pentru a exprima in conversatiile online diverse stari si sentimente) par a fi un pas natural pentru reteaua de socializare.

 

1,6 miliarde de utilizatori de Facebook folosesc „like” de peste 6 miliarde de ori pe zi!. Companiile cauta postarile care obtin cele mai multe interactiuni – like-uri sau shareuri pentru a-si spori popularitatea paginii. Dar in acelasi timp butonul de „imi place” nu este o unealta potrivita pentru anumite lucruri – a murit cineva, un cutremur a devastat o regiune din Asia etc.

 

Asa ca era normal sa apara o schimbare. Partea complicata este faptul ca aceasta reteta a fost de succes pentru Facebook pana acum. Daca faci o schimbare, risti sa pierzi ceea ce aveai deja.

 

„Like-ul este o caracteristica definitorie a Facebook-ului. Era necesar ca aceasta modificare sa fie executata foarte bine, fara a distrage atentia si fara crea dezordine. Alternativa unui buton de «imi displace» a fost respinsa pe motiv ca ar crea prea mult negativism”, a spus Chris Cox, unul dintre oamenii de la Facebook responsabili cu Newsfeed-ul (fluxul de noutati), pentru Bloomberg.

 

Una dintre provocari a fost alegerea corecta a pictogramelor. Nu puteau oferi un numar prea mare de emoticoane, ci a trebuit sa le aleaga pe spranceana. Astfel au distilat emotiile umane in cinci categorii: adoratie, amuzament, furie, uimire si tristete. Numai ca inainte de a fi cinci, acestea au fost sase, insa „yay“ nu a ajuns in varianta oficiala deoarece a fost considerat a fi prea ambiguu.

 

Intrebarea ramane: de ce aceste schimbari? Din motive de marketing si publicitate, bineinteles. Desi raspunsul celor de la Facebook este faptul ca noile butoane, „reactiile”, sunt o extensie a butonului „imi place”, astfel utilizatorul are mai multe modalitati de a reactiona la o postare, le va oferi utilizatorilor noi metode de a comunica si de a se exprima. Ceea ce ar putea fi adevarat, dar ceea ce uita Facebook sa mentioneze este faptul exista si un al doilea motiv: date, multe date si diversificate.

 

Butonul „like” a fost o sursa importanta de informatie pentru Facebook. De fiecare data cand cineva apasa „imi place” transmite retelei de socializare ca vrea sa vada mai multa informatie de acest gen. Problema era ca prin apasarea acestui buton, Facebook nu stia ce simte acel utilizator, dar de acum compania va sti exact ce il face pe utilizator sa rada, ce il infurie sau ce il intristeaza.

 

Astfel compania va putea colecta mai multe informatii despre felul in care utilizatorii interactioneaza cu news feedul (ce le place, ce ii face furiosi sau ce ii intristeaza). Oamenii din spatele algoritmului care decide ceea ce vede un utilizator lucreaza tot timpul si il perfectioneaza pentru a le oferi acestora cea mai buna experienta. Folosindu-se de aceste date, Facebook ar putea personaliza si mai mult informatiile pe care le primeste un om astfel incat acesta sa nu se plictiseasca niciodata. Dar acelasi lucru se poate aplica si la reclamele pe care le vede. Publicitarii totdeauna au vrut sa afle felul in care reactioneaza oamenii la reclame, iar acum vor putea vedea acest lucru mai usor ca niciodata.

 

 

Facebook nu a spus inca ca va folosi aceste informatii astfel, dar, cel mai probabil o va face pe viitor. „Initial nu va conta daca o persoana va apasa «imi place», «uau» sau «tristete» in dreptul unei postari. Vom folosi aceste reactii in mod similar cu «imi place», adica vor vedea mai des acelasi tip de continut. In viitor speram sa intelegem cum diferitele reactii vor cantari in realizarea newsfeed-ului”,  scrie Sammi Krug, product manager la Facebook, pe blogul companiei.

 

Sursa http://jurnal.md

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează