Facebook a publicat unul dintre primele sale videoclipuri ce ofera o perspectiva de 360 de grade, realizat sub forma unui clip cu durata scurta, inspirat din universul francizei "Razboiul stelelor/ Star Wars", informeaza bbc.com.

Secventa respectiva, creata de ILMxLAB, echipa de efecte speciale a studiourilor Lucasfilm, permite utilizatorilor sa priveasca in toate directiile, pe masura ce o camera video sferica prezinta aceasta scena SF.

Atunci cand videoclipul este vizionat pe un computer clasic, mouse-ul poate fi utilizat pentru a "misca" imaginile in sensul dorit de utilizator.

Pe dispozitivele mobile, utilizatorul poate misca intregul aparat in sensurile dorite de el, pentru a modifica perspectiva asupra imaginilor. Alte videoclipuri la 360 de grade includ continuturi de la Discovery, GoPro, NBC si Vice.

In prezent, acest tip de videoclipuri necesita un platou de filmare relativ complex, pentru a asigura efectul celor 360 de grade.

Dar, pe masura ce tehnologia progreseaza, Facebook spera ca noul tip de videoclip va deveni tot mai apreciat de utilizatorii sai.

"In viitor, imaginati-va ca priviti videoclipuri turnate la 360 de grade ce prezinta vacanta petrecuta de un prieten in Franta sau la un festival din Brazilia - veti fi capabili sa priviti in jurul vostru si sa traiti acele experiente ca si cum ati fi acolo", au declarat reprezentantii companiei Facebook.

"Alaturi de actualizarile primite de la prieteni si rude, veti putea de acum inainte sa descoperiti o serie uimitoare de continuturi noi pe Facebook de la companii media, organizatii si creatori individuali".

Noua functie coincide cu Oculus Connect, un eveniment anual organizat de Facebook - o conferinta a dezvoltatorilor de programe si echipamente informatice destinata expertilor care creeaza experimente de realitate virtuala si hardware.

Facebook a cumparat Oculus VR, compania care a inventat casca Oculus Rift, cu 2 miliarde de dolari, in martie 2014.

Se crede ca noua functie a videoclipurilor 360 va ajuta compania Facebook sa sprijine vanzarile pentru un nou model de casca Rift, ce nu a fost deocamdata lansat pe piata.

Principalul rival al companiei Facebook in domeniul videoclipurilor online, YouTube, s-a lansat deja in domeniul filmarilor video la 360 de grade.

Facebook se confrunta cu o concurenta acerba si pe piata hardware - noua casca Oculus Rift va fi lansata dupa lansarea HTC Vive, un concurent-cheie, sustinut de compania Valve, specializata in productia de jocuri video.

De asemenea, Morpheus, un set de realitate virtuala, va fi lansat de grupul Sony, in 2016.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează